2014. január 8., szerda

Dolgok, amelyektől meg fogok szabadulni 1.

eco fair(y) | 1/08/2014 |
Meg fogok szabadulni, még pedig azért mert annyira magától értetődőnek vettem a használatukat, hogy csak most döbbentem rá, tulajdonképpen mennyire ártalmasak is a környezetre...
Egyelőre kettő ilyen van, de biztos lesz több is.



1. Papírtörlő - Nagyon kényelmes a használata, kiborul valami gyorsan feltörlöd, aztán megy is a kukába... De a nagy tekercs is pikk-pakk elfogy, hát még ha nagyobb takarításra kerül a sor (na az ablakpucolásról nem is beszélve) és azért az nem kevés papír. Ráadásul, mivel többnyire zsíros, vagy szennyezett, újrahasznosításra sincs lehetőség. Kiváltása egyszerű, vettem sima kendőket, rongyokat, de régi, már nem használt ruhákat is fel lehet tépkedni kisebb darabokra.



2. Alufólia, folpack - Bár ezekből jóval kevesebb fogy nálam, mint a papírtörlőből, de előállításuk (főleg az aulófóliáé) nagyobb terhelést is jelent a környezetre nézve. Két célra szoktam használni, egyrészt ha a hűtőbe teszek valamit, annak a befedésére (pl. maradék a tányéron), másrészt meg a sütőben, ha olyat sütök, amit egy darabig lefedve kell. Kiváltása ezeknek is egyszerű. A hűtőben tudok műanyagedényeket használni, olyat aminek teteje van, a sütőben pedig pataki tál (római tál, cseréptál stb. ez mind ugyanaz). A pataki tál ráadásul, nem csak az alufólia kiváltása miatt jó, hanem a sütésnél is számos előnye van. Igazi aduász ;) (http://www.nosalty.hu/ajanlo/igy-hasznald-romai-talat)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése